През 40-те години на XX век България не е била фашистка

...
Коментари Харесай

Историческата теза на Скопие: България не е била фашистка държава |

През 40-те години на XX век България не е била фашистка страна - това е позицията на  Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна на взаимната експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония.

Мисля, че е неприемлива дефиницията за България като фашистка страна, защото България по това време, съгласно нейното устройство, не е фашистка страна. Тя е съдружен сътрудник на нацистка Германия, на фашистка Италия, само че самата тя не е фашистка страна, каза Георгиев пред " Гласът на Америка ".

Според него " определението за България като фашистка страна не е в сходство с историческите документи и действителността от това време ".

Същевременно Драги Георгиев твърди, че " наличието на българската войска тук [в Македония] не може да бъде несъмнено по различен метод, с изключение на като окупация. Така е дефинирана тази акция и в самите документи на българското държавно управление от април 1941 г. Така е дефинирана тази акция и в западната историография, а по този начин се дефинира и в нашата историография. "

Георгиев прикани политиците от София и Скопие да оставят взаимната експертна комисия по историческите и просветителни въпроси " да работи настрани ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР